Der er lukket for private klienter

Terapi…

I terapien hjælper jeg hovedsageligt med udfordringer, der knytter sig til stress, angst, fobier, kriser og traumer. Oplevelsen af, hvordan det påvirker dig er altid unik og skal derfor altid håndteres individuelt og personligt, men der er også nogle fælles træk omkring tilstandene. Derfor er der udviklet nogle simple og generelle værktøjer, der kan støtte dig i at tackle din situation.  

Stress og udmattelse

At være påvirket af stress betyder ofte, at du føler dig udmattet efter at have kæmpet i længere tid på at få kontrollen tilbage – at du har stået overfor en masse belastninger, der ikke har været mulige at løse og der blot er kæmpet videre, indtil kroppen har sagt fra. Det kan være, at du har haft vanskeligt ved at sætte grænser og sige fra, at du har haft et højt forventningspres på dig selv, eller at forholdet fungerer dårligt derhjemme. Det kan også være, at perioden med for mange arbejdsopgaver har været for lang. Uanset årsagen, har din krop sagt fra, og du er muligvis endt i en udmattelsestilstand med depressive eller angstsymptomer oveni.  

Min terapeutiske tilgangsvinkel er præget af flere forskellige metoder og afhænger bl.a. af om der er tale om traumebehandling eller almindelig behandlingsterapi. 

Terapeutiske metoder:

ACT – Acceptance and Commitment terapi

”Først når vi kender vores ståsted, hvorudfra vi handler, får vi mulighed for at tage et valg og flytte os i en meningsfuld retning”.  

ACT er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi og fokuserer på accept – accept af at ubehagelige følelser er en del af livet og en del af dig, men at det samtidig ikke er dig. Når du ikke accepterer de ubehagelige følelser og tanker, men forsøger at undgå dem, så kommer de til at styre dit liv. Det kan eksempelvis være, hvis du har angst, og den har taget kontrollen over dig, ved at du skal overkontrollere ting derhjemme, eller at du ikke kan komme ud af huset. Det kan også være, at den dårlige samvittighed styrer dig fra at sætte grænser, selvom du har lyst til det. På den måde er problemet ikke blot angsten eller den dårlige samvittighed, men hvordan du tackler den, og at den forværres ved, at du forsøger at undgå den. Det vil sige, at jo mere du forsøger at kontrollere eller undgå den ubehagelige følelse, jo mere styrer den dit liv.   Arbejdet med at acceptere følelsen og rumme den, så du gradvist kan udfordre den, er kernen i ACT.  Det giver en ny vej at tackle problemer på, så de ikke bliver så uoverskuelige.  

  • Problem (Angst, vrede, sætte grænser, smerter, ubehag) 
  • Overkontrol-vejen: Være på forkant, planlægge alt , spænde op i kroppen.
  • Undgå-vejen: Forsøger at komme uden om konflikter, mærker ikke efter, isolerer sig etc.
  • Accept-vejen: Arbejde aktivt på, at du godt kan håndtere at sætte grænser eller overvinde stressen/angsten ved at se den i øjnene og ikke lade dig styre af den.

Psykoedukation og Neuropsykologi

For at gøre stress, angst, fobier og traumer håndgribelige er det vigtigt at forstå, hvorfor din krop og dit hoved reagerer, som de gør. Psykoedukation handler om at give dig brugbar viden og forstå, hvorfor du reagerer helt normalt. Det er min erfaring, at forståelsen for hvad der sker i hjernen og hvorfor bestemte værktøjer er effektive, hjælper rigtig meget. Det giver ro på i forhold til at forstå, at der ikke er noget i vejen med dig, og det øger troen på, at tingene kan blive anderledes. Den neuropsykologiske terapi består i, at de værktøjer der anvendes er evidensbaserede ift. hvordan hjernen er opbygget – at du ved at aktivere bestemte hjerneområder går direkte ind og reducerer dit stress- og angstniveau og samtidig kan opbygge evnen til at tackle eventuelle flashback fra traumatiske oplevelser.

EMDR - traumeterapi

EMDR (Eye movement desensitization reprocessing) er en terapiform, der er specialiseret til traumer og kriser og er sammen med den traumebaserede kognitive terapeutiske metode en af de to mest anerkendte metoder til post-traumatisk stresslidelse (PTSD). EMDR har den hurtigere effekt af de to metoder og kræver mindre hjemmearbejde af klienten.  EMDR består af en bilateral stimulering imens traumet gennemgås. Det vil sige, at traumet gennembearbejdes, indtil du ikke længere får ubehag, når du tænker på det, og du vil ikke længere være styret af traumet. Man kan sige, at energien tappes ud af traumet, så du stadig vil kunne huske, hvad der er sket, men det vil ikke påvirke dig eller styre dig længere:

Fortid får lov at blive fortid, så nutid bliver til nutid. 

Traumet har låst dig i en negativ mental fortolkningsramme, som fx at ”jeg er ikke noget værd”, ”jeg har ikke kontrol” eller ”jeg er magtesløs”. Denne fortolkning har fået magten over dig, hvilket ikke kun handler om den gang traumet eller krisen stod på. Det er en fortolkning, som stadig forfølger dig og styrer dig ved, at du eksempelvis overkontrollerer ting, undgår at tage udfordringer op, fordi det virker håbløst, eller at du generelt er hård ved dig selv. Ved EMDR foretages en desensibilisering, hvorved følelserne tappes ud af traumet og ligeledes foretages der en reprocessering ift. at tænke anderledes. Det medfører, at du ikke længere vil blive påvirket, når du tænker på traumet, og din mentale fortolkningsramme ændres ligeledes, at den ikke længere har magten over dig.  For at lære mere om EMDR, kan du bl.a. gå ind og læse Cochrain reviews (www.cochrane.org), hvor EMDR-teknikker er sammenlignet med andre udbredte traume- og kriseterapeutiske behandlingsmetode.

NES-Terapi

En kombination af Neuropsykologi, Erhvervspsykologi og Salutogenese. Disse tre tilgangsvinkler er systematisk kombineret og tager udgangspunkt i mit speciale i 2008, hvor jeg udviklede en metode til behandling af kronisk stress. Den har jeg videreudviklet igennem de seneste 17 år.

Alle psykologer som er tilknyttet ”en tidlig indsats” er klædt på hermed. Den handler både om hvorledes man som psykolog foretager anamnese, psykoedutation, valg af terapeutiske værktøjer samt feedback til ledelsen/arbejdspladsen.